© Pompeca's Design 2006
Informationen nedan är hämtad från Kennel Wildboyz hemsida.

 

Fakta om Whippet Race

Historik & Nutid

Whippet Race
Idag finns det sektioner i Södertälje, Norrköping, Västerås, Karlstad, Halmstad, Kalmar, Tingsryd samt Visby.

Whippet Race är alltså en inofficiell kapplöpningsform för alla SKK-registrerade whippets. Hundarna springer på en bana som är ca 137 meter lång, underlaget är gräs och det finns en sandgrop, bestående av mjuk och fin sand, ca 10-15 meter efter mål som fungerar som uppbromsningssträcka. Starten sker från en startbur som är avdelad för fyra hundar.

För att få tävla måste hundarna ha fyllt minst 1 år och som mest 10 år. De skall också vara vaccinerade samt ha Whippet Race licens. Varje tävlande hund måste dessutom bära munkorg och ha tävlingstäcke. Detta är en form av tävling som whippeten älskar här sätts ju dess naturliga jaktinstinkter på prov under ganska kontrollerade förhållanden.

Till träningar är whippets i alla åldrar är lika välkomna, valpar såväl som den pigga pensionären. Man behöver inte ha en elittränad hund för att låta hunden hålla på med Whippet Race, normal vardagskondis räcker gott och väl.

 

Whippet Race Licens

För att få Whippet Race licens krävs att hunden tränat så pass mycket att den klarar av att springa ”rent” med andra hundar på träningen, dvs. att den jagar trasan och inte bryr sig om de andra hundarna.

Tränaren godkänner då att hunden får anmälas till tävling.

Två godkända tävlingar ger Whippet Race licens. Minst en av de två godkända tävlingarna ska ha genomförts på bortabana.

På tävlingarna gäller det för hunden att springa "rent" under alla lopp för att tävlingen ska bli godkänd och räknas som licenstävling. Ett annat krav är att hunden måste springa om någon, bli omsprungen eller springa jämsides med en eller flera hundar i minst ett lopp.

Vid varje tävling springer alla hundar 2 försökslopp och 1 finallopp.

Licensavgiften är 75:- per år.

 

Tävlingen
Utförligare info finns att läsa under tävlingsregler.

Tävlingarna börjas med en veterinärbesiktning mellan kl.9-10 då veterinären kontrolleras hundarnas hälsa och godkänner/underkänner dem för att få tävla. Löptikar, dräktiga tikar och tikar som nyligen valpat* får dock inte delta. *(det ska gå minst 70 dagar efter valpningen).

Därefter betalas Startavgiften som vanligtvis är 50 kr/hund och tävling.

Kl.10 startar själva tävlingen med de två försöksheaten som hundarna lottats in i innan tävlingen. Vid starten kontrolleras det att munkorgarna och tävlingstäckena sitter ordentligt. Tävlingstäcken finns i vitt, blått, rött och svart, hunden bär täcke med samma färg som färgen på startburen som hunden startar ifrån.

När det är gjort placeras hundarna i sina burar. När "bytet" (en vit trasa) dras iväg mot målet öppnas startburen och hundarna springer iväg ända ner i sandgropen. Måldomarna bedömer vilken hund som kommer först i mål och vilka placeringar de övriga får. Med tävlingstäckenas hjälp kan hundarna lättare skiljas åt. Tidtagningen sker elektroniskt, tiderna ligger oftast mellan 9-11 sekunder.

Hundarnas tider i dessa två försöksheat summeras och under lunchpausen arbetar sekretariatet med att sortera in hundarna i semifinalerna. De åtta ”snabbaste” hundarna dvs. de med lägst sekundsumma, lottas i heat 1 (A1) och heat 2 (A2) i A- semifinalen, därefter de 8 näst snabbaste hundarna i B1 och B2 semifinaler och sedan fallande tills alla hundar har fått en plats i semifinalen.

Whippet Race ger alltså alla whippets möjlighet att möta jämbördiga motståndare i en semifinal som kan leda till en plats i finalen. De två bästa hundarna i varje semifinal går sen vidare till final, medan trean och fyran slås ut ur tävlingen.

 

POÄNGRÄKNING

Det finns ett poängsystem där alla finalister får poäng efter placering; segraren får 5 poäng, tvåan får 3 p, trean får 2 p och fyran får 1 poäng, detta oavsett om hundarna har gått i den snabba A-finalen eller i den långsamma ex.Z-finalen. Hund som blivit varnad under något lopp får ej tillgodoräkna sig någon poäng. Under en tävlingsdag får alla startande priser och poäng med sig hem.

Poäng från hälften + en av de under året arrangerade tävlingarna får tillgodoräknas i kampen om titeln ÅRETS WHIPPET.

© Pompeca's Design 2006

 

Är du intresserad av någon av killarna för avel så kontakta mig, Lena via mail eller telefon: 0709-873053

Webmaster © Lena Regnault